آشنایی با وظایف کارآفرینان مستلزم آن است که به نحوه ادراک این افراد از مسائل آگاهی یابید. کارآفرینان در وهله نخست افرادی هستند که میتوانند به دنیا و پیچیدگیهای آن از دریچه تازهای نگاه کرده و زوایایی را ببینند که سایرین موفق به مشاهده آنها نشدهاند.
طبیعتا، این امر بر برداشت کارآفرینان از امور و عملکرد آنها تاثیرگذار خواهد بود. در اغلب جوامع، این افراد وظایف گوناگونی را عهدهدار شده و براساس متغیرهای مختلفی عمل میکنند. توجه داشته باشید، نحوه نگرش و تعدد وظایف کارآفرین ممکن است بر بازدهی و موفقیت این افراد تاثیری معکوس داشته باشد.
فارغ از آن چه گفته شد، کارآفرینان را نمیتوان ابرقهرمان دانست. این افراد هم درست مانند سایر انسانها از سطح انرژی و توان عملیاتی محدودی برخوردار بوده و انجام امور متنوع ممکن است تمرکز آنها را دچار اختلال کند. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، لازم است از تلاش برای انجام همه امور صرفنظر کرده و انرژی و وقت خود صرف مسئولیتهای ارزشمندتر کنید.
اصلیترین وظایف کارآفرینان
اصلیترین وظایف کارآفرینان عبارتند از:
- ترسیم چشماندازها و جهتدهی سازمانی
- ایجاد تحرک و افزایش مشارکت استراتژیک
- بهینهسازی عملکرد تیمی
- هدایت سازمان در مسیر رشد و توسعه
- ابتکار عمل و حمایت از ایدههای خلاقانه
- سازماندهی منابع
- تشخیص فرصتهای پیش رو
- خطر پذیری
- تصمیمگیری
- انتقال فناوری و سازگاری با آن
- تفویض اختیار
- مسئولیت اجتماعی
- بهینهسازی روابط عمومی
- به اشتراکگذاری تجربیات
- توان مدیریتی بالا
- متوازنسازی روند توسعه اقتصادی
ترسیم چشماندازها و جهتدهی سازمانی
از عمدهترین وظایف کارآفرینان میتوان به ترسیم چشماندازها و جهتدهی سازمانی اشاره کرد. این امر به شکل قابل توجهی در موفقیت سازمانها و توانایی دستیابی به اهداف تاثیرگذار است. ترسیم چشمانداز به معنای تبیین آرمانها و رویاهایی است که کلیه اعضاء تیم باید برای دسترسی به آنها تلاش کنند.
ایجاد تحرک و افزایش مشارکت استراتژیک
ایجاد تحرک و افزایش مشارکت استراتژیک نیز از اصلیترین وظایف کارآفرینان است. این امر از طریق مدیریت صحیح، تقویت اعتماد بهنفس کارکنان، تفویض اختیار، به اشتراک گذاری منابع و اطلاعات لازم و بهینهسازی عملکرد تیمی امکانپذیر خواهد بود.
بهینهسازی عملکرد تیمی
از عمدهترین وظایف کارآفرین این است که عملکردهای تیمی سازمان خود را بهبود بخشیده و در جهت بهینهسازی آن گام بردارد. انجام این کار از طریق اعتمادسازی، تشویق و تقویت کار گروهی، ارزش قائل شدن برای ایدهها و نظرات کلیه اعضاء گروه و بسیاری موارد دیگر امکانپذیر خواهد بود.
هدایت سازمان در مسیر رشد و توسعه
هدایت سازمان در مسیر رشد و توسعه به معنای توانایی شناسایی فرصتها، ترسیم چشماندازها و اهداف قابل دستیابی و بهینهسازی روابط عمومی در جهت جذب سرمایه و دسترسی به منابع لازم است. مجموع موارد یاد شده از عمدهترین وظایف کارآفرینان به شمار میرود.
ابتکار عمل و حمایت از ایدههای خلاقانه
وقتی صحبت از وظایف کارآفرینان به میان میآید، ابتکار عمل و حمایت از ایدههای خلاقانه حرف اول را میزند. این ویژگی از اصلیترین دلایل توسعه صنایع و از عوامل موثر در پیشرفت روشهای تولید به حساب میآید. در اصل، کلیه جوامع برای رشد اقتصاد خود به کارآفرینان مبتکر و حامیان ایدههای خلاقانه نیازمند هستند.
سازماندهی منابع
از اصلیترین وظایف کارآفرین این است که منابع انسانی و غیر انسانی مورد نیاز برای تبدیل یک ایده به واقعیت را شناسایی و سازماندهی کند. این امر در افزایش بهرهوری و تقویت ریسکپذیری تاثیرگذار بوده و به از میان برداشتن موانع موجود کمک میکند.
تشخیص فرصتهای پیش رو
شناسایی فعالیتها و فرصتهای ارزشمند اقتصادی و اجتماعی یکی از مهمترین وظایف کارآفرینان به حساب میآید. به این ترتیب، یک کارآفرین میتواند چشماندازهای سودآور را شناسایی کرده و در جهت دستیابی به آنها گام بردارد.
ریسکپذیری
ریسکپذیری یکی از عمدهترین وظایف کارآفرین است. طبیعتا، خطرپذیری از مهمترین ویژگیهایی است که به انجام اقدامات مبتکرانه، استفاده از مواد اولیه جدید و تولید محصولات انقلابی کمک کرده و تحولآفرینی در صنعت و اقتصاد را به همراه خواهد داشت. خصوصا در کشورهای در حال توسعه، مواردی نظیر بیثباتی اقتصادی و اجتماعی، احتمال سرقت و کلاهبرداری از جمله خطراتی هستند که کسبوکارها را تهدید میکنند. با توجه به این امر، کارآفرینان باید از توانایی پذیرش خطر و مواجهه با آن برخوردار باشند.
تصمیمگیری
توانایی تصمیمگیری از اصلیترین ویژگیها و وظایف کارآفرینان به حساب میآید. یک کارآفرین باید بتواند در زمینههایی نظیر انتخاب تجهیزات، قیمت و تنوع محصول، ساختار سرمایه، ساختار سازمان، نحوه مدیریت و بسیاری موارد دیگر تصمیمگیری کرده و این فرآیندها را با موفقیت به انجام رساند.
انتقال فناوری و سازگاری با آن
انتقال فناوری و سازگاری با آن به معنای شناسایی تکنولوژیهای جدید و مناسب، بررسی پتاسیلها و مطابقت آن با بازار محلی است.
تفویض اختیار
توانایی تفویض اختیار از اصلیترین وظایف کارآفرینان به حساب میآید. این امر، علاوه بر در اختیار گذاشتن وقت کافی برای تصمیمگیریها و فعالیتهای کلانتر مدیران در افزایش اعتماد بهنفس و استقلال رای کارکنان موثر بوده و به تقویت مشارکت، وفاداری به سازمان و ارتقاء بازدهی کمک خواهد کرد.
مسئولیت اجتماعی
کارآفرینان از طریق ارائه فناوریهای تحولآفرین و روشها و محصولات خلاقانه سطح زندگی در جوامع بشری را ارتقاء میدهند. این فرآیند به جذب نیروها و کارآفرینان جدید کمک کرده و انگیزه پیشرفت و بهبود شرایط عمومی جامعه را فراهم میکند. بنابراین، میتوان گفت عملکرد این افراد موجب تحرک اقشار متفکر جامعه شده و تنوع دیدگاهها و رویکردها را به دنبال داشته و ممکن است منجر به ایجاد رفاه ومنافع اقتصادی شود. همچنین، بالا رفتن سطح استانداردهای زندگی نیز از تبعات احتمالی مسئولیتپذیری اجتماعی کارآفرینان به حساب میآید. مجموع موارد یاد شده، حاکی از مسئولیت خطیری است که این افراد برعهده دارند.
بهینهسازی روابط عمومی
توانایی برقراری روابط عمومی و بهینهسازی آن از دیگر وظایف کارآفرینان به حساب میآید. در اصل، یک کارآفرین به منظور جذب سرمایه، کسب مجوزها و در اختیار گرفتن منابع لازم ناچار است با گروهها و نهادهای مختلفی ارتباط برقرار کرده و آنها را متقاعد سازد. تجربه نشان داده است، افرادی که از توان برقراری روابط عمومی به بهترین نحو برخوردار نبودهاند، هرگز در امر کارآفرینی به توفیق چندانی دست نیافته یا اساسا از روند رقابت حذف شدهاند.
به اشتراکگذاری تجربیات
وظیفه کارآفرین این است که تجربیات و داستانهای مربوط به موفقیتهای کنونی یا شکستهای پیشین خود را با سایرین به اشتراک بگذارد. این امر در قالب برگزاری کارگاههای آموزشی، جلسات و گردهمآییهای سازمانی امکانپذیر خواهد بود. انجام این کار به شکل قابل توجهی در پیشبرد امور اقتصادی و صنعتی موثر بوده و در ارتقاء دانش جمعی تاثیرگذار خواهد بود.
توان مدیریتی بالا
برخورداری از توان مدیریتی بالا نیز از مهمترین ویژگیها و وظایف کارآفرینان به حساب میآید. این امر مستلزم دارا بودن مجموعهای از قابلیتها است که از آن میان میتوان به توانایی سازماندهی، تشریح چشماندازها، انتشار و ارائه اطلاعات، هدایت و کنترل امور، برقراری ارتباط، تشویق و تقویت مهارتها و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
متوازنسازی روند توسعه اقتصادی
رشد اقتصادی نیازمند متوازنسازی روند توسعه در میان کلیه بخشها و مناطق یک کشور است. هر کشوری برای تقویت صنایع و پیشرفت خود باید از چنین فرآیندی اطمینان حاصل کند. کارآفرینان با راهاندازی کسبوکارهای مختلف به ایجاد اشتغال و رشد هر چه بیشتر صنایع و اقتصاد کشورها کمک میکنند.